piątek, 24 lipca 2015

Kawa mrożona w domowym zaciszu - wersja tucząca i niskokaloryczna



Czy kawa jest zdrowa? Kwestia sporna. W zależności, co do niej dodamy, w jakiej ilości i ile pijemy samej kawy. Nieraz sportowcy zalecają picie jednej dwie godziny przed treningiem i drugiej pół godziny po ćwiczeniach. Ma to poprawić naszą siłę i energię, pobudzić do działania. Podobnie na co dzień sięgamy po nią w chwilach zmęczenia lub na tzw. "kawie" u cioci. Wersja "na ciepło" na pewno nie sprawdzi się przy największych upałach. 

Jak urozmaicić podwieczorek, zrobić ze zwykłej kawy deser i zaskoczyć gości oraz doznać przyjemnej ochłody podczas olbrzymiej ilości kresek na termometrze? 

Zapraszam do lektury!



Uwaga! Na fotografiach wersja mniej zdrowa (z gotową bitą śmietaną), bo ktoś zwinął mi mikser!


I sposób - wersja tucząca

Składniki:
- kawa rozpuszczalna (może być zwykła, ale później musicie odsączyć fusy)
- bita śmietana
- mleko
- gorzka czekolada
- woreczki do lodu
- słomka (ewentualnie)

Sposób przygotowania:
- wstawiamy wodę w czajniku
- wsypujemy do wysokiego naczynia 2 łyżki kawy
- zalewamy wrzątkiem ok. 500ml
- mieszamy i czekamy do wystygnięcia
- wlewamy kawę do woreczka i wstawiamy na 12h do zamrażalnika (najlepiej na noc)
- do szklanki/kubka dodajemy 2-3 kostki mrożonej kawy
- zalewamy mlekiem do ok. 3/4 wysokości
- dodajemy na wierzch bitą śmietanę
- posypujemy ją startą na tarce gorzką czekoladą
- dodajemy słomkę

Uwaga! Kwestia intensywności kawy oraz ilości mleka czy bitej śmietany jest dość indywidualna. Za pierwszym razem, kiedy robiłam ją robiłam, dodałam dwie kostki i wyszła dość mleczna. W inny dzień dodałam trzy i była - jak dla mnie - w porządku. Nie za mocna, czuć było kawę, ale nie samo mleko. Jako że mam słaby żołądek, trzeba wziąć na mnie pewną poprawkę i proponuję zacząć od trzech kostek.

II sposób - wersja fit

Składniki:
- kawa rozpuszczalna (może być zwykła, ale później musicie odsączyć fusy)
- mleko (na przykład kokosowe, migdałowe itp.)
- serek homogenizowany 0%
- 1 białko
- słodzik (lub cokolwiek innego)
- gorzka czekolada
- woreczki do lodu
- słomka (ewentualnie)

Sposób przygotowania:
Do momentu bitej śmietany tak samo jak wyżej, tylko z innym mlekiem. A białą królową wykonujemy w następujący sposób:
- ubijamy białko z 2 tabletkami
- dodajemy 2 lub 3 łyżki serka homogenizowanego
- delikatnie mieszamy i nakładamy na wierzch kawy
- posypujemy startą, gorzką czekoladą
- dodajemy słomkę

Smacznego!

















1 komentarz:

  1. Typowej kawy nie lubię, ciekawa jestem czy taka wersja by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę o pozostawienie subiektywnej opinii.